LÄRARE / HANDLEDARE / MENTOR- Mimmi Janeld

Sid2.pdf

Hej fantastiska hundälskare !

Jag heter Mimmi Janeld och är både stolt och glad över att få vara handledare/lärare/mentor vid denna Hunddagisutbildning.

Min väg in i hundbranschen startade 2002 med en flytt till Norrland som föregicks av en utmattningsdepression med sjukskrivning i totalt 1.5 år. Vid tiden vände jag ryggen åt allt mänskligt och alla mänskliga. Och helst av allt ville jag springa ifrån mig själv om jag bara kunnat. Under 3 månader innan min norrlandsflytt var jag dagmatte till 4 hundar i Stockholm och upptäckte redan där utmaningen att sammanföra hundar från olika hem tillsammans under gemensamma dagar, tider och aktiviteter.

I januari 2002 packade jag min lilla cabriolet full av av kläder och körde 80 mil upp till Norrland och Robertsfors. Där skulle jag spendera ett år för att gå en 1-årig heltidsutbildning till Hundinstruktör. Så skedde och med mitt examensbevis i min hand flyttade jag därefter ned till Stockholm igen för att planera för och starta min egen hundomsorgsverksamhet.

"Lätt-som-en-plätt", tänkte jag innan avspark. Icke. Faktum var att jag ganska snart skulle upptäcka att mitt Diplom för Hundinstruktör inte skulle hjälpa mig tillräckligt i min roll som hundomsorgsgivare. Chockad, och inte helt rehabiliterad i kropp och själ, tog det mig ett par år att faktiskt inse vad jag givit mig in i. Och att jag önskat det funnits någon i branschen jag kunde ha sökt stöd hos. Jag var en av de första att starta mobilt hunddagis i landet och media nosade rätt på mig och gjorde reportage bl a i tidningen Hundsport, Hundliv och Dagens Nyheter (se nedan).

Hundsport_Artikel_2009.pdf
Hundliv_Artikel_2009.pdf
DN_Artikel_2011.pdf

Mina första verksamma år tillsatte jag hundar till hundgruppen utifrån "först-till-kvarn"-principen vid ledig plats. Aj aj. Fullkomligt ansvarslöst. Men jag visste inte bättre. Hur skulle jag kunna veta? Dock blev jag snabbt bekant med min magkänsla som hunddagisfröken så när en mer kompetent hunddagishund slutade gavs jag en ny chans att balansera hundgruppen med nästa hund som inte var lika svår, komplicerad och kompetent. Sakta men säkert bytte jag löpande ut individer i hundgruppen tills dess att jag inför mig själv kunde motivera varför jag valde att ha kvar varje individ i hunddagisgruppen. Medvetna val.

Min första hundgrupp, helt utan riskkalkylering bestod av Rottweiler, Dobermann, Dalmatiner, Schäfer, Bullmastiff, Staffordshire bullterrier´s, Fransk bulldogg, Shapendoes, Katalansk vallhund och flera Wachtelhundar. När jag över ett decennium senare ser i backspegeln inser jag vilken gränslös tur, inte skicklighet, jag hade under de åren över att inga allvarligare incidenter inträffade. För incidenter inträffade, men alla hundar förblev lyckligtvis ändå intakta.

Åren gick och till slut drev jag ett småhundsdagis och då såg gruppen ut enligt nedan.

STIMULANS_Småhundsdagis_2014.pdf

Mina år som hunddagisfröken har skänkt mig många livslånga lärdomar, glädjeämnen och minnen tillsammans med fyrbenta vänner (inklusive hundägarna) som snabbt blev min "familj". Men jag har även insett vilken typ av kunskap, utbildning, stöd och tidigare erfarenheter jag hade behövt inför min uppstart. Dessa vill jag skicka vidare till Dig.

Hunddagisutbildningen har nu funnits i 11 år och den ligger mig extra varmt om hjärtat då jag ensam bedrev ett av Sverige´s mobila flockhunddagis under 13 år i Stockholm. Som nybörjare på hund begick jag många nybörjarmisstag och återkopplar ofta till dessa under denna utbildning med förhoppningen om att mina elever kan undvika begå samma.

Mitt arv och min uppgift idag, efter mina år som hunddagisfröken, är att hjälpa aktiva och framtida hundomsorgsgivare med en teoretisk och praktisk "verktygslåda" uteslutande arbetar för hundars positiva mående, självförverkligande men framför allt - deras säkerhet. När så sker åtnjuter du samma positiva effekter som dina hundar. Win-win !!

Varmt välkommen till Aurora Hundtjänst´s Hunddagisutbildning !!

Månadens KPA CTP September 2015, Mimmi Janeld vid Aurora Hundtjänst.

Certified Professional Dog Trainer vid Karen Pryor Academy for Animal Training and Behavior

Fullfölj och fortsätt  
Diskussion

6 kommentarer