LÄRARE / HANDLEDARE / MENTOR- Mimmi Janeld

Sid2.pdf
Ladda ned

Hej fantastiska hundälskare!

Det är jag som är Mimmi Janeld och är stolt och glad över att vara din handledare/lärare och mentor vid denna yrkesutbildning.

Min väg in i hundbranschen startade 2002 med en flytt till Norrland som föregicks av en utmattningsdepression med sjukskrivning i totalt 1.5 år. Vid tidpunkten vände jag ryggen åt allt mänskligt och mänskliga. Om jag kunnat, hade jag helst även sprungit ifrån mig själv.

Innan min flytt till Norrland var jag under tre månader dagmatte till fyra hundar i Stockholm. Jag upptäckte redan där utmaningen i att sammanföra hundar från olika hem tillsammans under gemensamma dagar, tider och aktiviteter. I januari 2002 körde jag och min cabriolet 80 mil upp till Robertsfors där jag skulle jag stanna i ett år för att gå en 1-årig heltidsutbildning till Hundinstruktör och så skedde. Med examensbevis i min hand gick flyttlasset på nytt men denna gång hem till huvudstaden igen för att planera och starta min hundomsorgsverksamhet.

"Lätt-som-en-plätt", tänkte jag innan avspark. Icke. Faktum var att jag tidigt upptäckte att mitt diplom för Hundinstruktör inte hjälpte mig tillräckligt i min roll som hundomsorgsgivare. Chockad över insikten, och inte helt rehabiliterad i kropp och själ, tog det mig ett par år att faktiskt inse vad jag givit mig in i och att jag önskat det funnits någon i branschen jag kunde ha sökt stöd hos. Utifrån just detta känner jag ett kall med denna Hunddagisutbildning.

Mitt mål och förhoppning är att du ska kunna arbeta säkert med hundar och maximera den glädje och nytta en hundomsorgsverksamhet faktiskt innebär. Efter 12 år hittills med denna yrkesutbildning ser jag ännu mer fram emot att handleda just dig.

Varmt välkommen !

PS Som en av de allra första att starta mobilt hunddagis i landet nosade media rätt på mig med reportage bl a i tidningen Hundsport, Hundliv och Dagens Nyheter som följde (se nedan).

Hundsport_Artikel_2009.pdf
Hundliv_Artikel_2009.pdf
DN_Artikel_2011.pdf

Mina första verksamma år som hunddagisfröken tillsatte jag hundar till min hundgrupp utifrån "först-till-kvarn-principen om jag hade ledig plats. Aj aj aj. Ansvarslöst. Men jag visste inte bättre. Hur skulle jag kunna veta?

Dock blev jag snabbt bekant med min magkänsla och vad mina tankar och känslor försökte säga mig. Det resulterade i att när en mer kompetent dagishund skulle sluta, fick jag en ny chans att med nästa hund jämna ut energibalansen i hundgruppen. Detta tack vare att den nya hunden inte skulle vara lika svår, komplicerad och kompetent som den som slutat.

Som nybörjare på hund begick jag många "rookie"-misstag och jag återkopplar ofta till dessa under utbildningen. Min förhoppning är att du ska kunna undvika att begå samma utifrån en teoretisk och praktisk "verktygslåda" som uteslutande arbetar för hundars positiva mående och självförverkligande. Men framför allt - deras och din säkerhet. När så sker åtnjuter du samma positiva effekter som dina hundar. Win-win !!

Sakta men säkert bytte jag alltså löpande ut individer i hundgruppen tills dess att jag slutligen blev skarp och säker på mina motiveringar (inför mig själv) varför jag valt att ha kvar varje individ i hunddagisgruppen. Medvetna val.

Min första hundgrupp, helt utan riskkalkylering, bestod av rottweiler, dobermann, dalmatiner, schäfer, bullmastiff, fransk bulldog, schapendoes, katalansk vallhund samt flera wachtel- och Staffordshire bullterrier-hundar.

När jag över ett decennium senare såg i backspegeln förstod jag vilken gränslös tur (inte skicklighet) som jag hade haft under alla dessa år. Inga allvarligare incidenter hade ju inträffat. Incidenter, de hände, men hundarna var lyckligtvis i slutändan intakta.

Åren gick och de sista åren bedrev jag ett småhundssdagis och ett gruppfoto på dessa hundar finns nedan. Mina fyrbenta vänner, och hundägarna, blev min "familj". Mina år som hunddagis-fröken har skänkt mig många livslånga minnen och glädjeämnen att bevara. Och lärdomar.

Under mina 13 år ångrade jag aldrig någonsin mitt yrkesval, men idag vet jag vilken typ av kunskap, utbildning, stöd och tidigare erfarenheter jag skulle ha behövt inför min egen uppstart. Dessa, vill jag ge till dig i denna Hunddagisutbildning.

STIMULANS_Småhundsdagis_2014.pdf

Mina år som hunddagisfröken har skänkt mig många livslånga lärdomar, glädjeämnen ock minnen tillsammans med fyrbenta vänner och deras hundägare vilka snabbt blev min "familj".

Med mina erfarenheter har jag insett vilken typ av kunskap, utbildning, stöd och tidigare erfarenheter jag hade behövt inför min uppstart. Dessa vill jag skicka vidare till dig. Hunddagisutbildningen har nu funnits i 12 år och ligger mig extra varmt om hjärtat. I synnerhet för att jag ensam (utan stöd) bedrev ett av Sveriges första mobila hunddagis under 13 år i Stockholm.

Som nybörjare på hund begick jag många nybörjarmisstag och jag återkopplar ofta till dessa under denna utbildning med förhoppningen om att du som elev kan undvika att begå samma.

Mitt arv och min uppgift idag, efter mina år som hunddagisfröken, är att hjälpa både aktiva och framtida hundomsorgsgivare med en teoretisk och praktisk "verktygslåda" som uteslutande arbetar för hundens positiva yttre och inre välmående med utrymme till självförverkligande i din närvaro. Men framför allt, en säker miljö för hunden.

När du blir trygg i din uppgift och vet hur du på ett fysiskt, psykologiskt, moraliskt och etiskt sätt ska stötta hundar i grupp åtnjuter du samma positiva effekter som dina hundar. Win-win !

Månadens KPA CTP September 2015, Mimmi Janeld vid Aurora Hundtjänst.

Certified Professional Dog Trainer vid Karen Pryor Academy for Animal Training and Behavior


VÄLKOMMEN.pdf
Barn i Början 1.pdf
Barn i Början 2.pdf
Fullfölj och fortsätt